Tip 1 maak een afspraak bij de loodgieter

Een strak gestucte muur tilt de uitstraling van uw huis naar een hoger niveau. Stucwerk levert een gladde afwerking van de muur op, wat ideaal is voor het aanbrengen van verf of behang. Desondanks vergt het stucen van de muur de nodige planning en voorbereiding.

U kunt deze voorbereiding eenvoudig zelf thuis uitvoeren!Een van de eerste en cruciale handelingen is het voorbereiden van de muur. In dit artikel staan 11 tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u begint met het gereed maken van de muur, is het aan te raden om eerst uw woning gereed te maken voor de stukadoors. Om de muur goed en volledig te kunnen stucen, is het van belang dat u voor de klus alle radiatoren laat weghalen. Het is verstandig om deze taak te laten doen door een loodgietersbedrijf, dan bent u ervan verzekerd dat alles correct en veilig verloopt.

Tip 2: Maak de muur geheel kaal

Dit is relevant voor meerdere zaken die aan de muur hangen of in de muur zijn gemonteerd. In het geval dat de te stucen muur in een trapgat zit, is het aan te bevelen om de trapleuning te verwijderen. Door deze aanpak heeft de stukadoor voldoende bewegingsvrijheid en kan hij overal goed bij.

Indien uw muur afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars heeft, raad ik aan om deze even te verwijderen. Hiermee voorkomt u dat de muur volledig vrij is en er geen stuc op komt. Tot slot is het een goed idee om zoveel mogelijk deuren in de woning (omgeving van het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Maak alles om de muur heen stuc-veilig

Om de juiste voorbereiding te treffen voor het aanbrengen van stucwerk op de muur, is het noodzakelijk om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit zorgt ervoor dat de stukadoor gemakkelijker toegang heeft tot de muur. Als het tijdelijk niet mogelijk is om meubels elders te zetten, kunt u ze ook afplakken (lees tip 4).

Tip 4: Maak uw muur volledig leeg van objecten

Wilt u dat het stucwerk slechts op bepaalde delen van een kamer wordt aangebracht, zorg er dan voor dat de randen van de muur goed zijn afgeplakt. Wilt u een stukadoor in dienst nemen, dan kunt u overleggen hoe de muur afgeplakt moet worden. Dit is van essentieel belang voor de garantie.

Het is verstandig om de vloer af te dekken bij het stucen van een muur, aangezien er veel troep kan vrijkomen. Bij meubels die niet verplaatsbaar zijn, kunt u in overleg met de stukadoor bepalen hoe u ze het beste kunt afdekken. Bescherm de meubels met een plastic zeil en tape.

Tip 5: Bepaal op welke ondergrond u gaat stucen

Het is essentieel om te weten op welke ondergrond u gaat stucen voordat u verder gaat met de voorbereiding, niet elke ondergrond kan direct bewerkt worden. Als u te maken heeft met een kale muur met schoonmetselwerk, is een raaplaag aan het begin nodig, terwijl in het geval van een muur bestaande uit gipsplaten, dient u eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden aan te brengen. Het is van groot belang om de ondergrond te achterhalen wanneer u beslist welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: Voer een grondige muurinspectie uit ter voorbereiding op stucwerk

Het is essentieel om eerst te controleren of de muur klaar is voor stucwerk voordat u aan de voorbereiding begint. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat alle schade aan de muur van tevoren gerepareerd is en alle behangresten netjes verwijderd zijn om een perfect gestucte muur te verkrijgen. Als deze checks worden overgeslagen, kunnen er onvolkomenheden ontstaan in het gestucte oppervlak na afwerking.

Tip 7: Maak uw muur geheel stofvrij

Het moment is aangebroken om zelf de muur schoon en stofvrij te maken met behulp van een grote borstel. Als er extra fijnstof op de muur aanwezig is, is het raadzaam om de borstel een beetje vochtig te maken. Wanneer de borstel een beetje vochtig is, wordt stof goed opgevangen en maakt u de muur volledig schoon.

Tip 8: Houd uw muur schoon en vetvrij

Zodra de muur geheel stofvrij is, kunt u aanvangen met het ontvetten van de muur. Het is noodzakelijk om doekjes, warm water en ontvetter beschikbaar te hebben. Voeg de ontvetter toe aan het warme water en maak de doekjes ermee nat.

Hiermee kunt u de muur schoonmaken. Zorg dat de doekjes goed uitgewrongen zijn, ze moeten niet te nat zijn wanneer u ze op de muur gebruikt. Houd goed in de gaten met welke hand u reinigt en welke hand vies is, om herhaling te vermijden.

Tip 9: Zorg ervoor dat u de optimale hechting van uw muur zelf in de hand heeft

Wanneer de muur klaar is, kunt u overwegen om een extra laag aan te brengen om ervoor te zorgen dat het stucwerk goed blijft zitten. Wanneer u terugkijkt naar tip 4, heeft u hopelijk een idee welk soort ondergrond u te maken heeft. Naargelang het type ondergrond, wordt een specifiek product aangewend om de muur te behandelen.

Bij niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) wordt aangeraden om een hechtlaag voorstrijk aan te brengen. Het is slim om voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) primer grondeermiddel te gebruiken. Voor het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur, is het verstandig om advies in te winnen bij een stukadoor.

Tip 10: Uw muur grondig laten drogen voor het stucwerk

Na het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur, is het verstandig om de muur grondig te laten drogen. Indien de muur nog vochtig is of water bevat, kan het zijn dat het stucwerk niet goed hecht. Zorg ervoor dat u dit een paar uur voor de stukadoor aankomt doet, zo weet u zeker dat alles goed op zijn plek blijft.

Tip 11: Professionele hoekbescherming voor een perfect stucresultaat op uw muur

Een handige tip voorafgaand aan het stucen is om hoekbeschermers toe te voegen als laatste voorbereiding. Voor een strakke afwerking van het stucwerk op de muur, is het een goed idee om hoekbeschermers te gebruiken. Deze plaats u in de hoeken van de te stucen muur, op die manier worden ze beschermd en blijft alles mooi.

Het is belangrijk om dit minstens 3 uur voor het stucen af te ronden. Afhankelijk van de dikte van de stuclaag, moet u passende beschermers kiezen. Om correct voor stuclagen onder de 3 millimeter te zorgen, heeft u dunpleister hoekbeschermers nodig en voor stuclagen vanaf 3 millimeter zijn dikpleister hoekbeschermers vereist.

Is ondersteuning gewenst?

Met deze bruikbare aanwijzingen is uw muur helemaal stuc-proof!Indien stucen u wat ingewikkeld lijkt of als u vragen heeft, neem dan contact met ons op!Voor al uw vragen en het plannen van afspraken is E.S. Schilders & Afbouwbedrijf bereikbaar via 085 106 1618.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1618

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Uw stucwerk in goede conditie houden
> De voordelen van stucen ontrafeld en toegelicht
> Wat u moet weten over stucwerk en isolatie
> Vulmiddel gebruiken voor kleine beschadigingen aan uw stucwerk